Ako postoji prazan krug na poleđini tvog magazina, šta bi uradio sa njim? Da li ti praznina koja bulji u tebe smeta dovoljno da uradiš nešto po tom pitanju? Ako je stvaranje sila koja pokreće mnoge imperije I raspršuje produktivnost, onda je potraga za onim što ispunjuje čoveka ono što podstiče individualni razvoj. Jedno bez drugog ne postoje; na kraju, potreba da se rupa učini manje praznom je metafora za lično zadovoljstvo isto koliko I za društvenu evoluciju. To je predmet psihologije, filozofije, sociologije, a danas je to glavna tema u najnovijoj društvenoj groznici – bojanke za odrasle.

Svaka bolest privlači svoj lek, baš kao što svaki društveni trend privlači ljude koji ga poriču. Već je prošlo tri godine otkad je Tajna Bašta objavljena, ali su ljudi počeli da osporavaju njene terapeutske potencijale. Uglavnom inicirano od strane onih koji su protiv mejnstrima, u čijoj je prirodi da odbiju sve što je novo, diskusija se sada vodi na temu toga da bojanke za odrasle, bilo da su štampane ili digitalne, pružaju lažni osećaj retrospekcije I razmišljanja, kao I osećaja nekog ličnog dostignuća, samo zato što ograničavaju kreativnost jer već imaju iscrtane linije. Pa, I za to postoji jedan prosti argument, a to je dečija igra. Kao I toliko optuživane bojanke, ni dečija igra nema nilkakav poseban cilj sem osećaja užitka I zadovoljstva, a ipak su igre jako bitne za unutrašnji razvoj I mentalno zdravlje. S obzirom na to da danas vodimo skoro veštačke živote u modernom dobu, poseta našem unutrašnjem detetu iznova, s vremena na vreme nam nikako ne može škoditi.

Evo zašto su digitalne bojanke (bez obzira na to šta neki kažu) savršena aktivnost za razbibrigu.

 

1. Umor zahteva olakšanje

Da, bojanke su umirujuće. One su nezavršena skica koju treba da popunimo našim ličnim uzbuđenjem ili problemima. Onaj početak priče koji smo izazvani da završimo je već postavljen pred nama, ali to apsolutno ne znači da nas one ograničavaju – zapravo, one ohrabruju. Kao I uvek, suočeni smo sa našim unutrašnjim demonima, I kao da to nije dovoljno, primorani smo da se borimo I sa onim spoljašnjim. Kao rezultat toga, umorni smo, klonuli duhom, I uznemireni.

Najveći prigovor upućen ovom trendu bojanki se navodno odnosi na njihovu lažnu reklamu: naslovi koji bi trebalo da promovišu bojanke viču na sav glas o njihovom terapeutskom dejstvu, a terapeuti uzvraćaju da one to zapravu nisu I nemaju. Zabuna leži, kao I uvek, u (ne)namernom pogrešnom tumačenju: bojanke ne mogu zameniti terapiju onima kojima je potrebna mentalna pomoć, ali mogu da budu I jesu sa terapeutskim dejstvom za one sa povremenim problemima. Ako se posmatra na taj način, ovaj trend ne može da pomogne ljudima sa psihološkim problemima koje ni oni sami ne umeju da definišu, I kojima je potreban stručnjak da bi ih vodio kroz ceo taj proces spoznaje, ali nesumljivo može da pomogne ljudima koji su svesni svojih trenutnih razočarenja I svakodnevnih emocionalnih poteškoća. Pa tako, ako se osećaš istresirano jer si se vratio kući posle dugog dana na poslu I zatekao neoprane sudove I neplaćene račune, sat vremena na putovanju bojenja može ti pomoći da se opustiš.

 

2. Fokusiraj se na boje I povrati kontrolu!

Coloring books are great for your

 

Kao zrele, odgovorne individue osuđeni smo da idemo kroz život uma punim zaglušujuće buke. Prosto ima toliko toga da se uradi, potraži, i postigne. Kada na svu tu buku dodamo i one podsetnike kakvi smo nekada bili i šta želimo biti u budućnosti, nered naših misli se čini skoro nemogućim da se počisti. Kao posledica, naša pažnja kreće da luta a živci se izližu. Osećaj za strukturu i poredak za kojim svi tragamo u svetovnim poduhvatima i na celokupnom životnom putu, u takvim trenucima postaje od glavne važnosti da bi se povratila kontrola. Da bismo razmrsili sav taj nered i ućutkali svoje misli tako da svaka od njih može da se čuje jasno, moramo da se fokusiramo na prepreke, ali jednu po jednu. Ali pre toga, potreban nam je sat spokoja da prikupimo snagu.

Digitalne bojanke su samo jedan od načina da to učinimo; pa ipak, ono što ih čini najboljim izborom je njihov neverovatan kreativni potencijal. Bojenje nema nikakvu materijalnu svrhu, ali to ne znači da ne povećava osećaj ličnog samopouzdanja. Za razliku od prostog švrljkanja, bojenje inicira neke umirujuće efekte estetike i kao rezultat daje osećaj jednostavnog, ali ipak ohrabrujućeg dostignuća. S druge strane, ceo proces zahteva par kreativnih izbora – nešto potpuno nebitno kao što je izbor paleta boja, a potom i raspoloženje i atmosfera koji utiču na fokusiranost i motivaciju da bismo pridobili kontrolu nad mnogo većim problemima. Nekad je i najmanja iskra potrebna da osvetli i najtamnije puteve.

 

3. Iznijansiraj svoj dan

Da bismo se nadovezali na već spomenutu diskusiju, moramo da razjasnimo jednu stvar – bojanke jesu savršene aktivnosti za dokolicu i razbibrigu, ali nisu prava umetnička dela. Slično njihovim terapeutskim dejstvima, njihov kreativni potencijal je takođe mnogo ishvaljen u medijima kada su se prvi put pojavile, te su stoga pospešile mnoge polemike. Umetnost ima neko značenje, dok je bojenje jedna potpuno beznačajna aktivnost, kako tvrde oni koji nisu pristalice bojanki. Još jednom, suočeni smo sa još jednim pogrešnim tumačenjem, te stoga ove tvrdnje ne piju vodu. Pa tako, da bismo izbegli buduću konfuziju, hajde da kažemo da bojenje nije tvorevina, ali svakako podstiče kreativnost. Ovo je naročito bitno kada razmotrimo činjenicu da su ove bojanke dizajnirane za odrasle.

Naš umetnički pokušaji obično zamru posle adolescencije, iz prostog razloga što ovakav oblik stvaralaštva uglavnom zahteva talenat koji se ne može naučiti. Ako talenat ne izađe na videlo, retko će nas neko ohrabriti da nastavimo sa istraživanjem polja umetnosti. Ali stvaranje umetnosti ne mora uvek da nađe neku primenu, a isto važi i za bojanke – sve dok je rezultat koji dobijamo značajan nama samima, nema potrebe da u to mešamo i umetničke puritance. Pored toga, vrlo često se zaboravlja da dolazimo u dodir sa svojim emocijama, a kada izaberemo određenu nijansu da prikažemo naše trenutno raspoloženje je upravo to.

 

4. Detinjasta igra

Coloring brings out the child in adults

 

Negde ispod svog tog umora, leži dete u svakome od nas. I kao što je Šiler jednom objasnio „Duboko značenje se obično nalazi u detinjastoj igri.“ Nikada nije bilo toliko bitno kao danas naći malo vremena za sebe i prepustiti se nekim od najvažnijih ljudskih potreba, a želja za igrom je jedna od njih. Živimo prebrzo a sanjarimo premalo. Moderno doba je zasnovano na završavanju svih ovabeza i popunjavanju svih lista i spiskova; na kraju dana se pitamo koliko toga smo postigli i šta je poenta svega toga.

I dok su nam umovi okupirani nekim potpuno beznačajnim mislima, zaboravljamo da ne mora sve da da opipljive rezultate. Svrha nečega se prosto ne može videti ili osetiti odmah, a takva je i svrha naivne, detinjaste igre. Na kraju krajeva, to je razlika između stvaranja i igre – jedno teži ka nekom značenju a drugo ka uživanju. Stoga, ako osetiš potrebu da svoj fensi novi digitalni uređaj upotrebiš za nešto van posla, sat vremena bojenja sigurno nije vreme koje ćeš protraćiti uzalud. Detetu u tebi je to potrebno da bi te inspirisalo, da ponovo rasplamsa tvoj duh i pojača volju za bilo čim što te očekuje u dobu odraslih.

 

5. Izraz i emocija

Smirenost uma, disciplina, kreativnost i unutrašnji napredak su sve važni koraci na putu ka ličnom ispunjenju. Nikada neće doći vreme kada lepota neće biti potrebna, i ako jednostavan potez gde šuma pozeleni a cvet oživi iz ekrana mogu da učine da to primetiš, onda prati svoje instikte i prepusti se! Bojenje donosi nove dubine, boje i nijase u inače veoma monoton život, što je nešto što ni jedan društveni naučnik ili terapeut mogu da poreknu. Umirujući efekti bojenja su i oblik meditacije i lični izraz. Sat proveden sa bojama može da uredi tvoje misli i da oživi tvoja osećanja. Svoju bojanku možeš da pretvoriš i mini kreativni projekat i da izdvojiš vreme da dokučiš značenje koje se krije iza priče koju ti želiš da ispričaš. S druge strane, možeš da je iskoristiš kao petnaestominutni predah od sveta ili teških odluka. Jedna prosta mandala ti može pomoći da ubiješ vreme ili da prizove dugo zaboravljenu duhovnost. Na jedan način ili drugi, boje simbolizuju i inspirišu emocije na najsponatniji način a osećanja su prvi korak ka samorefleksiji, i na kraju svesnosti.

 

Sve veća popularnost trenda bekstva je savršen pokazatelj kakvo je vreme u kome živimo. Hiper povezivanje, skučene kabine, i emocionalna ograničenost su najveće kazne modernog doba, ali to svakako ne znači da ono što je digitalno ne možemo da okrenemo u našu korist – digitalne bojanke su samo jedan od načina da se to uradi.