Da li ste se ikada pitali kako bojenje utiče na decu? Da li ste razmišljali o korisnosti bojanki? Neki veruju da su bojanke veoma dobre za decu dok neki tvrde sasvim suprotno. Postoji mnogo različitih mišljenja o tome kako i da li treba koristiti bojanke za decu. Međutim, mnoga istraživanja pokazala su neverovatnu korist koju deca imaju od bojanki, kao i pozitivne uticaje koje bojanke imaju na dečije mentalno stanje. Nakon kraćeg proučavanja najrelevantnijih istraživanja i članaka, u ovom tekstu možete naći neke od očiglednih zaključaka.

Bojenje je uvek bilo popularno kod dece. Mnoga istraživanja pokazala su da jednostavne aktivnosti poput bojenja mogu imati mnoštvo pozitivnih uticaja na decu kroz čitav život. Bojenje je niskostresna aktivnost, slična meditaciji, koja omogućava deci da se skoncentrišu, smire i ispolje svoj kreativni potencijal. Nije takmičarski nastrojena, a može biti jako društvena.

Nedavna istraživanja pokazala su da postoje mnoge dobrobiti kod svakodnevnog korišćenja bojanki za decu. Psiholozi tvrde da bojenje crteža može imati pozitivan uticaj na mentalno zdravlje pa čak i da može uticati na poboljšanje motornih i kognitivnih sposobnosti. Ovi uticaji bili su poznati psiholozima još u XIX veku. Karl Gustav Jung, osnivač analitičke psihologije, na primer, prepisivao je bojenje svojim pacijentima kako bi ih smirio i fokusirao.

Činjenica je da je bojenje strukturisana aktivnost i da aktivira razne delove mozga koji generišu kreativan pogled na svet i sabranost. Bojanke nisu deo art terapije, ali svakako poboljšavaju stretegije prevladavanja stresa ako se koriste često. Mnogi naučnici prihvatili su terapeutsku stranu umestnosti i art terapija (terapija umetnošću) se danas često koristi kako bi pomogla ljudima da kroz umetnost izraze ono što ne mogu rečima. Tokom bojenja, deo mozda odgovoran za kontrolu emocija i odgovor na stres, amigdala, se odmara što znači da je dete opušteno i bez stresa. Svakodnevno korišćenje bojanki može imati pozitivne dugoročne posledice na detetovo mentalno zdravlje, a može i pomoći u regulaciji emocija. Bojenje dozvoljava mozgu da se isključi i fokusira na datu aktivnost. Ovo je jedna od važnih veština koje dete treba da nauči imajući na umu današnji način života gde se sve brzo odigrava. Osim toga, ljudi često nisu povezani sa svojim emocijama i potrebama, a bojanke mogu pomoći da se ta veza obnovi i osnaži.

Takođe, ponavljanje i fokusiranje na prijatne šablone može zameniti negativne misli pozitivnim. Bojanke imaju pozitivne likove, životinje ili zabavne oblike, tako da je bojenje primamljivo i zabavno deci. Dok se zabavlja bojankama, dete gleda u oblike i veličine, vodi računa o ivicama i razmišlja o tome koju boju da iskoristi. Sve to okupira deo mozga koji sprečava stvaranje mentalnih slika povezanih sa anksioznošću. Onda kada dete poveže bojenje ili bojanke sa opuštanjem i radošću, bojenje će pomoći pri kontroli pažnje i skrenuće misli sa negativnih ka pozitivnim kada je to potrebno. To će, vremenom, početi da predstavlja samoumirujuću tehniku koja je jedna od najvažnijih u razvoju deteta.

Bojanke pružaju deci mogućnost da se uče strpljenju. Važan aspekt korišćenja bojanki u ovu svrhu je da deca mogu da nauče važnu veštinu dok se zabavljaju. Dete stvara umetničko delo što mu pruža osećaj dostignuća kada završi sa bojenjem.

Bojanke ne možemo smatrati art terapijom, ali dokazano je da je njihovo učestalo korišćenje kao deo slobodnih aktivnosti ili čak u obrazovanju veoma dobro za decu. Bojanke mogu pozitivno uticati na mentalno zdravlje i kognitivni razvoj. Da li želite da vaše dete postane zdrava i srećna odrasla osoba? Sve što treba da uradite je da date svom detetu bojice i bojanke. Sada čak možete i da preuzimate bojanke sa raznih marketa na internetu.