Da li ste ikada primetili koliko su deca opuštena i smirena dok boje? Izgledaju toliko mirno da zasigurno poželite da uplovite u njihov začarani svet bojenja. Definitivno niste jedini, što je razlog zašto su bojanke za odrasle sve popularnije.

Šta je to što bojanke čini toliko popularnim? Odgovor na to pitanje je da one nude popriličan broj fantastičnih korisnih stvari i pomažu u poboljšanju različitih veština bitnih za svakog ponaosob. Jedna od najvećih koristi bojanki je umirujući efekat koji imaju na ljude.

Za slučaj da vam je dete ponekad anksiozno, najmoćnija stvar kojom možete da ga ili je umirite je da nabavite bojanku. Stranice spremne za bojanje će sigurno u velikoj meri pomoći vašem detetu da na najefikasniji način izađu na kraj sa anksioznošću. Dete će sigurno smanjiti nivo stresa koji ga preplavljuje, što će učiniti da bude zdravije i srećnije više nego ikada u životu. Obratite pažnju na to kako bojanke za decu mogu da im pomognu da prevaziđu stres i da se osećaju mnogo bolje.

 

Fokusiranjem na bojenje vaša deca se lakše opuštaju

Kada se deca fokusiraju na jednu određenu aktivnost, u ovom slučaju na bojenje, oni nemaju vremena da razmišljaju o bilo čemu drugom sem o stvari kojom se trenutno bave. U samom tom trenutku za njih je najbitniji sam čin bojenja od bilo čega drugog što bi možda prouzrokovalo uznemirenost. Vaše dete počinje da razmišlja o različitim slikama iz bojanke koje polako oživljavaju više nego o brigama i mislima koje ih okupiraju i opterećuju.

Um deteta postaje predivan svet put raznobojnih slika, oblika i šara koje se čine kao da igraju. Bojanke raspršuju kreativnost, što deci pomaže da se opuste i da odlutaju. Sam čin bojenja će vašem detetu pomoći da pobegnu iz stvarnog sveta, barem na samo par sati. Vremenom, ako dete nastavi sa čestim bojenjem, sigurno će uspeti da potpuno prevaziđe anksioznost.

 

Bojenje i svesnost

 

image01

Bojanke vaše dete uče tome šta je svesnost. Svesnost može biti definisana kao određeni trenutak kada se deca fokusiraju na projekat kojim se trenutno bave i iskoriste ga da sve negativne i neprijatne misli zamene onim pozitivnim i prijatnim, braneći onim lošim da se više ikada vrate u njihov um.

Ovaj proces nudi velike koristi vašoj deci u terapeutskom i zdravstvenom pogledu. Dok boje, umesto da se fokusiraju na mnogo stvari i aktivnosti, dete se fokusira na samo jednu stvar – a to je na bojenje različitih oblika i šara kako bi se svi savršeno složili u jednu celinu baš kao što ih je dete zamislilo. Kada budu obojili celu bojanku, deca će osetiti neverovatan osećaj nekog dostignuća što će ih bez sumnje beskrajno usrećiti.

 

Bojenje može da popravi deci raspoloženje

Zaroniti u proces bojenja sigurno znači da će se popraviti raspoloženje vaše dece. Pošto one mogu da rasprše maštu i kreativnost, bojanke pomažu deci da nauče kako da crtaju i da ožive sve svoje zamisli i ideje. Na taj način deca mogu vrlo lako da izraze svaku svoju misao i deliće svoje ličnosti. Dok to budu radili, deca će završiti svaku stranicu u bojanci neverovatno brzo, što ponovo za rezultat daje neverovatan osećaj dostignuća.

Kada deca osete taj osećaj uspeha i kada vide svoje dostignuće, odnosno nešto što su odradili potpuno sami, to će izgraditi i poboljšati njihovo samopouzdanje u velikoj meri. Raspoloženje vaše dece će se osetno poboljšati što će učiniti da potpuno zaborave na stvari koje su ih nervozile i stvarale im stres. Drugim rečima, vaša deca biće uzbuđena i srećna.

 

Bojanke mogu imati meditativni efekat

 

image02

Kada se deca fokusiraju na raznorazne detalje dok boje, kao što su linije, oblici, šare i boje, ceo taj proces na njih može da deluje meditativno.

Dok boje, deca prolaze kroz iskustvo držanja bojice, penkala ili smart telefona u svojim šakama, što im pruža neku vrstu senzacije dok dodiruju papir ili ekran. Sam taj čin pravljenja različitih poteza i pokreta u nekom ritmu dok popunjavaju i boje raznorazne oblike i šare nekog crteža može da bude poprilično opuštajuć. Kada deca ceo taj proces rade svesno određeni vremenski period, on postaje neka vrsta meditacije.

Ovo je potpuno drugačije osećanje od onog koje osetite kada radite tradicionalnu meditaciju, kod koje je fokus na tehnikama disanja i kako ostati miran što duže vreme. Meditacija tokom bojenja vam pruža da se emocionalno opustite dok zapravo i fizički radite nešto – u ovom slučaju bojenje. Iako možda ne eliminiše u potpunosti stres kojem je dete izloženo, bojenje ga barem umanjuje, pored toga što smiruje i opušta detetov um.

 

Bojenje smanjuje aktivnost amigdale

Tokom bojenja, obe hemisfere mozga su aktivne. Ceo taj proces uključuje logiku, koja se koristi za bojenje različitih formi, kao i kreativnost koja se koristi da se povežu različite boje. Dalje, taj proces aktivira delove celebralnog korteksa koji su uključeni u vid i motorne veštine.

Proces bojenja opušta vaše dete i u velikoj meri smanjuje aktivnost amigdale – dela mozga uključenog u kontrolisanje emocija. Kada se taj deo mozga pokrene, dete je u stalnom stanju stresa, brige i panike, a bojenje pomaže da se taj deo isključi i da se dete izbori sa stvarima koje ga uznemiravaju. Ova tehnika za opuštanje je vrhunska, te bi to bio razlog više zašto svom detetu treba da nabavite što više bojanki moguće i da mu na taj način pomognete da se izbori i prevaziđe anksioznost.

Uplovivši u kreativnu aktivnost kao što je bojenje, zasigurno ste na pola puta da se izborite sa anksioznošću i stresom, te bojanke mogu da imaju važnu ulogu u tome da vašem detetu pomognu da se izbori sa istim. Bitno je ne fokusirati se na broj slika koje dete može da oboji, već na sam proces bojenja. Možete kupiti veliki broj bojanki svom detetu, ali im takođe možete nabaviti i neke aplikacija koje su same po sebi zabavne i privlačne. Stoga, malo istražite i nađite onu bojanku koja će vaše dete najviše usrećiti.