Toliko mnogo pozitivnih stvari u globalu je rečeno o bojankama i aplikacijama za bojenje. U poslednje vreme se pojavio novi trend na internetu i svi su apsolutno poludeli za njim: bojanke sa brojevima. Hajde da za trenutak ostavimo na stranu sve online bojanke i aplikacije za bojenje, i da se posvetimo isključivo benefitima bojanki sa brojevima, naročito na njihov pozitivan uticaj koji imaju na one najmlađe.

Pa dobro, data ti je slika, brojevi su tu – u poljima unutar slike, i već ti je rečeno koja boja treba da prekrije koji broj. Kakve koristi bilo ko ima od toga? Ako ništa drugo, učiniće ti se da je ovo zapravo previše prosto, ako ne i glupo, zar ne? Paaaa, i ne baš!

Color by Number

Iako se na prvi pogled čini da su deca prilično ograničena kada boje bojanke po brojevima (u smislu da ne mogu sami da biraju oblike i boje), baš ove bojanke mogu biti vrlo ohrabrujuće.

Naime, postoje deca koja ne vole previše da biraju i da sama donose odluke. Za neke od njih sama činjenica da moraju da odaberu boju ili da isplaniraju kako će slika izgledati kao krajnji proizvod im može izgledati kao mučenje, i da ih učini nervoznim. Zbog toga su bojanke sa brojevima više nego dobro došle: već ti je rečeno šta da radiš, samo se opusti i uživaj u bojenju.

Bojanke sa brojevima imaju još neke ogromne benefite; ne samo da maloj deci pomažu da razlikuju boje (kako osnovne tako i izvedene), već ih takođe uče da brojke stave u kontekste drugačije od brojenja. Ovde su brojevi predstavljeni kao simboli koji se mogu pojaviti u bilo kojoj situaciji u stvarnom životu.

Color by Number

Dalje, bojanke po brojevima se mogu koristiti i za vežbanje matematike, tačnije za sabiranje, oduzimanje, množenje i deljenje. Kako? Pa, umesto da petica bude u nekom obliku i da se u legendi deci kaže da se sve petice boje ljubičastom, može im se zadati matematički problem i da u oblicima stoji 3+2 ili 8-3, na primer, a da im legenda takođe kaže da se sve petice boje ljubičastom. U ovom slučaju deca treba da zastanu i razmisle kako bi izlačunali koja boja ide u koje polje. Na taj način ih možemo vrlo lako “prevariti” da vežbaju i rešavaju matematičke probleme dok se igraju.

Bojanke sa brojevima stvarno mogu biti od koristi kada decu učimo lekcijama koje se mogu primeniti i kasnije, u pravom životu, kao što je poštovanje pravila i odrađivanje zadataka do samog kraja. Drugim rečima, bojanke sa brojevima imaju jasno određena pravila i to je jedini način da se oboje sve slike; deci su poznata pravila, treba da ih se pridržavaju i na taj način mališani uče da budu strpljivi, koncentrisani i kako da vladaju sobom i kontrolišu se. S druge strane, nema drugog načina da se vidi “misteriozni” krajnji cilj osim ako nisi strpljiv i ne završiš sliku 100%. Krajnji osećaj ispunjenosti i ponosa ostaje zauvek, a mališani na taj način uče da se isplati biti fokusiran i temeljan.