Nova groznica koja se javila među mladima je organizovanje sedeljki za bojenje, gde se oni okupe, pijuckaju vino I diskutuju o bojanci koju zajedno popunjavaju. Ovaj trend potiče od činjenice da je bojenje jedna od aktivnosti koja je najefikasnija u borbi sa stresom a kojoj se možete rado predati. Rezultati bojenja su tako isceljujući da je čak I Karl Jung znao pre 100 godina da ga rado preporuči svojim psihijatrijskim pacijentima, kao oblik terapije za smirivanje živaca.

Sa napretkom digitalnih bojanki I igara za bojenje, svi pozitivni efekti su postali još temeljniji. A ako se pitate zašto ih je Jung koristio kao lek, evo nekih od razloga koje je on (a kasnije I psiholozi) dokučio.

 

One utiču na pojačanje koncentracije

Dok bojite znate koliko je bitno ne prelaziti linije. Jedna greška, I ceo crtež može da bude upropašćen čak I kada je obojen do kraja. Pa tako, dok bojite, morate da budete stvarno fokusirani. Efekat koji fokusiranje na bojenje (I ne prelaženje linija) ima na vaš mozak, makar to bilo i jedan sat dnevno (ili svakog drugog dana), je isti kao I efekat koji odlazak u teretanu ostavlja na mišiće. Bojenje čini da mozak bude zdrav I u formi, što je naročito bitno za decu.

 

One smanjuju stres

Dokazano je da bojenje utiče na opuštanje amigdale, regije u mozgu koja je odgovorna za pokretanje “bori se ili beži” mehanizma, I koja u isto vreme priprema telo za stresnu situaciju. U današnje vreme, nije neuobičajeno videti napade panike kod ljudi koji zapravo nisu u kontaktu sa nekom situacijom koja može da im ugrozi život, sve zbog toga što živimo složene i stresne živote. Amigdala vidi sve te stresne situacije kao oblik konstantne opasnosti i ne opušta se i ne odmara ni malo.

Vreme koje je utrošeno na bojenje pomaže da se amigdala opusti. Što je više i češće odmaramo, ona vremenom postaje istrenirana da manje dramatično reaguje na svakodnevi stres, što nas kao osobe čini otpornim na stres. To vodi do mirnijeg života, i generalno, boljeg fizičkog zdravlja.

 

One pomažu kada je dosadno

image01

Da li ste se nekada osećali kao da bilo šta što ste do sada radili da se zabavite prosto više ne pije vodu? Posle dužeg vremena, neke stvari i aktivnosti mogu da postanu dosadne. Onda je vreme za nove aktivnosti a bojenje je super način da se spreči dosada. Bojenje je uvek zabavno, jer aktivira obe strane mozga, a angažovanje i analitičkih i kreativnih procesa skoro uvek vodi do zabave.

Možete odabrati koju god boju, a izbor je neograničen, što znači da je mala varovatnoća da vam bojenje može dosaditi, jer uvek ima nekih novih stvari za isprobavanje.

 

Vraćaju u detinjstvo

Jedan od razloga zašto je Jung, kao I drugi psiholozi posle njega, odabrao baš bojenje kao lek protiv stresa je sama činjenica da ono vraća u jednostavnija vremena kada ste bili deca. Fokusirajući se baš na taj trenutak I sam čin bojenja je jako detinjasto; ali ponekad, našem mozgu je potreban baš taj korak koji udaljava od komplikovanog svakodnevnog života I vraća nas na jednostavniji način razmišljanja. Takođe, razmišljajući kao deca nekad nam je lakše da rešimo neke probleme za koje smo mislili da su previše komplikovani, samim tim što ćemo ih sagledati iz drugog ugla.

 

Povećavaju produktivnost

Svakog dana, mnogo toga se nalazi na vašoj listi obaveza. Neki od tih zadataka čak I nisu novi – stvari koje zahtevaju više vremena da se obave mogu da učine da se osećate kao da nemate nikakvo dostignuće I onemogućavaju vam da svakodnevno slavite manje pobede. Sa igrama za bojenje I bojankama, pred vama je zadatak koji ne zahteva mnogo vremena da se završi, a kada bude završen vaš mozak dobija razlog za slavlje, čak I na kratko.

Ta mini proslava će vas dalje motivisati da nastavite I uradite još više (kad ste već u raspoloženju za ostvarenje) I učiniće da svi ostali ciljevi budu lakše ostvarivi – povećavajući vaš učinak I produktivnost. Čim se vi sami osećate produktivnijim, stvarna produktivnost će uslediti.

Ako niste ljubitelj nereda koje bojanke umeju da nose sa sobom I ako biste se radije opredelili za digitalnu tehnologiju, onda svakako odaberite igre za bojenje ili digitalne bojanke. One će vam pružiti isti užitak, a držaće vas podalje od prljavštine bojica. Uživajte u svojoj svakodnevnoj terapiji bojenjem bilo gde da ste, I to sve na telefonu ili tabletu.