Svako dete uživa u aktivnostima koje uključuju da nešto rade rukama, bilo da je to crtanje, bojenje, pravljenje nečega lego kockama ili uplovljavanje u bilo koji drugi projekat. Sve ove aktivnosti predstavljaju super način da se deca zabave. Međutim, svaka od aktivnosti kojim se vaša deca bave im pruža veliki broj korisnih stvari. Pored toga, sve one pružaju značajne lekcije koje su svakom detetu potrebne da bi se razvilo fizički, psihološki I kognitivno.

Jedna od najboljih aktivnosti koja pokreće I poboljšava razvoj je bojenje. Bojenje je mnogo više od proste razonode za decu I od rekreativne aktivnosti koja je tu samo da ih okupira na neko vreme. Bojanke pružaju veliki broj korisnih stvari koje će pomoći deci kasnije u životu. Veoma su korisne edukativne sprave koje deci omogućavaju da se spreme za polazak u školu I pomognu im da se razviju svoje ličnosti. Bez prevelikog okolišanja, hajde da pogledamo koje su neke od korisnih stvari koje bojanke pružaju.

 

Poboljšana motorika

 

Fina motorika takođe može deci da bude od koristi pri bavljenju sportom ili drugim fizičkim aktivnostima I da im pomogne da se mnogo bolje pokažu u akademskom smislu. Mogu da postanu bolji pri kucanju takođe, što je zasigurno jedna od aktivnosti koja će im biti od velike koristi kasnije u životu.

 

Lepši rukopis

I rukopis ide ruku pod ruku sa poboljšanjem motorike. Tako što razvijaju jačinu ruke I razvijaju mogućnost da obraćaju pažnju na detalje, a da I ne spominjemo spretnost sa priborom za pisanje/bojenje, deca će mnogo lakše naučiti da pišu.

Razvijanjem motorike deca vežbaju kako da im rukopis bude lepši, naročito zato što bojanke imaju bezbroj linija koje deca ne bi trebalo da prelaze dok boje. Tako što uče o ovim preprekama, odnosno, tako što uče da boje u okviru linija, deca kasnije nauče da pišu dosta lakše I to im dođe prirodnije.

 

Poboljšana fokusiranost I koncentracija

 

image01

Bojanke su super način da se deca nauče kako da se skoncentrišu I poboljšaju fokusiranost. Ovo takođe ima velike veze s tim što su izloženi preprekama, odnosno moraju da boje a da ne prelaze linije. Kada deca uplove u proces bojenja, oni se trude da slike u bojanci ožive, što kao rezultate daje poboljšanje njihovih veština.

Bolja fokusiranost I koncentracija ne pomažu deci samo kada uče kako da pišu, već im može biti od pomoći I kod drugih aktivnosti koje će im koristiti kasnije u životu. Ako nauče kako da se fokusiraju to će im takođe pomoći I u školi, pa je zato bitno da svako dete savlada ove veštine dok je još jako malo.

 

Poboljšana koordinacija između ruke I oka

Nakon što deca poboljšaju svoju fokusiranost I koncentraciju, oni takođe poboljšaju I koordinaciju između ruke I oka. Kada uče kako da drže bojicu I da biraju jednu od mnogo ponuđenih bojica da bi pronašli onu koja je najbolja, deca razvijaju I snažnu koordinaciju između ruke I oka.

I sam čin držanja telefona mirno dok boje pomaže deci da razviju osnovne veštine koordinacije. Pošto bojanke imaju svakakve vrste oblika I dijagrama, od dece se zahteva da boje u okviru određenih oblasti, što im takođe pozitivno utiče na koordinaciju između ruke I oka.

 

Razlikovanje boja

Što su ranije izložena paleti boja to pre deca nauče kako da razlikuju drugačije boje. Tako što su svakodnevno izložena bojankama, deca će takođe brže savladati razliku između određenih boja.

Bojanke nude deci mogućnost da nauče razlike među nijansama I bojama, ali im takođe nude I odličan način da istraže koje boje se dobro slažu u kojoj kombinaciji.

 

Priprema za školu

Sve prethodno spomenute koristi zasigurno pomažu deci da se pripreme za školu I različite aktivnosti koje će obavljati na času. Međutim, ima izvesnih stvari koje mogu da nauče uz pomoć bojanki koje im mogu pomoći I kod čitanja ili matematike.

Naizgled jednostavan čin bojenja pomaže detetu da nauči različite linije, oblike, forme, perspektive, prepreke I šare. Tako što će naučiti da razlikuju sve ove stvari, naročito različite šare, deca zapravo razvijaju neke veštine koje će im sigurno biti od koristi kasnije kada u školi budu učili da čitaju ili rade nešto od matematike.

 

Strpljenje

Tako što se koncentrišu na različite crteže u bojanci, deca se uče veštini koja se zove strpljenje. Oni su opušteni dok ceo proces traje I fokusiraju se na svaku liniju, boju, oblik ili bilo koji drugi detalj koji im je potreban da bi im slika oživela.

Prepuštajući se bojenju ne samo da treniraju oko za detalje, već se I uče strpljenju. Ako budu bili strpljivi dok u potpunosti ne oboje sliku, ona će postati baš ono što su u toku celog dana zamišljali. Kao posledica ili bolje rezultat toga, osetiće neverovatan osećaj ispunjenosti.

 

Porast samopouzdanja

Sposobnost da se završi jedna aktivnost pomaže deci da izgrade samopouzdanje, što je razlog zašto je jako važno da svakodnevno boje. Kada deca završe sa bojenjem I vide oživelu sliku, to im daje osećaj da su nešto postigli. To ih čini ponosnim na sebe same, što u velikoj meri utiče na porast samopouzdanja, što je dalje potrebno svakom detetu da bi uvek pokušavalo I težilo da da sve od sebe, bez obzira šta da odluči da radi.

 

Kreativni podstrek

 

image02

Bojanke pomažu deci da postanu kreativnija I da nauče više o vizuelnim razlikama. Čin bojenja pospešuje maštu I inspiriše decu da nađu bezbroj načina I ideja da izraze svoje misli. To im pruža priliku da izraze svoju kreativnu stranu.

Deca uz pomoć bojenja mogu da izraze čitavu svoju ličnost, a pored toga mogu da nauče I da crtaju. Slike koje se nalaze u bojankama mogu da ih inspirišu I da stimulišu njihovu kreativnost. Mogu da probude umetnika u sebi, što im može otvoriti čitav novi svet. Samo gledajući u crteže za čije oživljavanje su oni zaslužni, deca stvaraju čitave svetove unutar svojih umova, koje će takođe pokušati da stave na papir.

 

Oslobođenje stresa

Bojanke mogu da imaju umirujući I terapeutski efekat na decu. Ovo je naročito bitno za decu koja nemaju drugi način da oslobode svoje emocije. Ima dece kojoj je naročito teško da izađu na kraj sa svojim frustracijama I negativnim osećanjima, a bojenje im može poslužiti kao izduvni ventil.

Sve je to zahvaljujući tome što će se fokusirati da završe slike u bojanci, što im pomaže da nauče da se opuste I ostanu smireni. To je zdrav, a veoma jednostavan čin bojenja, i način da savladaju neprijatna osećanja koja ih možda I zbunjuju.

 

Ima dosta bojanki između kojih možete da birate, a da I ne spominjemo aplikacije za mobilne uređaje koje svakim trenutkom postaju sve popularnije. Vrlo lako možete da odštampate neke bojanke sa svih tih aplikacija I da svojoj deci omogućite da razviju niz različitih veština iz različitih oblasti. Stoga, pomozite svojoj deci da istraže svet bojanki I doprinesite mnoštvu koristi koje mogu da imaju za ceo život.