Igre reči su mnogo hvaljene! Ne samo da su veoma zabavne za igru, već su i neverovatno edukativne. To su igre koje čine da nam um bude u saglasnosti sa telom – vičan i u formi. Naime, one imaju uticaja na kognitivne veštine, logiku, maštu i kreativnost, kao i na mnogobrojne jezičke veštine, kao što su spelovanje, bubanje nepoznatih reči, i šta sve ne. Dok dete igra ove vrste igara sve što se usvaja ili poboljšava se radi potpuno nesvesno, što detetu daje osećaj ispunjenosti i kao da je nešto dostignuto.

Znajući da vaša deca mogu da uče dok se istovremeno i zabavljaju, a da se pritom ne osećaju isfrustriranim zato što ih neko prisiljava da formalno uče, možda želite da im obezbedite neke dobre igre reči i mozgalice. Evo par igrica koje možete da uzmete u obzir za zabavu sa decom.

1. Vesala Plus

Vesala Plus

Svi znamo kako se igraju klasična vešala i koliko dobra ta igrica može da bude, ali ova vešala su puna zabave i edukativnim sadržajem malo više u odnosu na ostale. Može se igrati na 13 različitih jezika, što daje mogućnost da proverite znanje svoje dece u određenim stranim jezicima, bilo da je to engleski, ruski, francuski, italijanski ili neki drugi. Igra omogućava deci da vežbaju spelovanje, ali i da zapamte neke nove reči sa kojima se možda ranije nisu susreli. Pored toga, igra vam otkriva neke interesantne činjenice o pojmovima koje pogađate, a pokriva i raznovrsne teme, počevši od poznatih filmskih zvezdi i pevača, sportova i sportista, preko država, hrane, pića, mode i mnogo toga drugog. Podstaknite decu da malo više istražuju dok se igraju i da steknu neko znanje iz sveta. Ono što je naročito zanimljivo je to da svaki put možete da besite drugačiji lik, pošto ih ima 8, a neki od njih su kauboj, Japanac, Drakula, pirat, itd. Igra je zabavna, edukativna, ali predstavlja i pravi izazov. Može se posmatrati i kao oblik takmičenja, s obzirom na to da postoji lestvica na kojoj možete da proverite kako neko napreduje. Najgori na lestvici ima oblik amebe, ali kako napredujete postajete crvić, pacov, mačka, i mnoga druga inteligentnija živa bića. Igra poprilično zabavna i stvarno čini da postanete zavisnik.

2. Četiri sličice, jedna reč (4 pics 1 word)

4 pics 1 word

Igrica je zaista jednostavna, ali to je ono što je čini dobrom i zabavnom. Čim počnete da igrate prosto želite da nastavite bez prestanka. Ona je jedna od onih slatkih igrica od kojih postajete zavisni, ali ipak, veoma je korisna. Naime, slike su veoma važne da biste primetili, zapamtili i naučili. Zato su date 4 različite sličice na osnovu kojih igrač mora da popuni reč koja sve njih povezuje. Zato je igrica dobra kako za spelovanje i usvajanje novih reči, tako i za pobošljanje logičkog razmišljanja i veština. I ona se može igrati na 8 različitih jezika, što vam pruža mogućnost da vežbate bilo koji od ponuđenih jezika. Takođe, postoji i mogućnost da igraju više igrača, što detetu daje šansu da izazove nekoga na dvoboj, što bi tu osobinu za takmičenje igru učinilo još privlačnijom za igrače.

3. Asocijacije

Asocijacije

Ovo je zapravo jako dobra mozgalica, s obzirom na to da je igranje rečima najbolje moguće mentalno razgibavanje. Date reči su odlične za mozganje, što vas podstiče da mislite “u širinu,” budete kreativni i pokušate da mislite o skrivenim vezama među datim rečima. Može vam se ponuditi maksimalno 4 reči koje treba da povežete da biste došli do kranje reči, a to se radi kroz asocijaciju. Ne samo da to od vas zahteva da uposlite svoj mozak i logiku, već stavlja na test i vašu elokvenciju, i verovatno otkriva i neke od reči sa kojima ranije niste bili upoznati. Igra takođe može biti veoma zabavna ako je igrate sa još nekim, bilo da je to u vidu takmičenja ili kao deo istog tima. Pored toga, u njoj lako mogu da uživaju i deca i odrasli, te stoga ne oklevajte da se prepustite dodatnom vremenu koje možete provesti sa svojom decom, učeći i zabavljajući se istovremeno.

4. Zagonetke i Odgovori

Zagonetke i Odgovori

Povećajte IQ svoje dece i učinite da im mozgići ubrzaju rad sa neverovatno interesantnim i izazovnim Zagonetkama i Odgovorima. Igrica sadrži veliki broj zagonetki, koje se sastoje od fantastičnih rima, koje ne samo da će proširiti njihovo znanje jezika već i istrenirati mozak da brže razmišlja i da razvija strategije. Igra je dostupna i mnogo stranih jezika, što je čini još izazovnijom i za uživanje. Za slučaj da imate neke poteškoće da odgonetnete zagonetku postoje odlični, opisni nagoveštaji za pomoć.

5. Kolačići od Reči (Word Cookies)

word-cookies

Ova igrica je još jedan primer igre reči i mozgalice, ali sa ovom igricom, za razliku od Asocijacija, treba da povezujete različita slova da biste sklopili više različitih reči, koje sadrže ista ta slova samo u drugoj kombinaciji. Na prvi problem i ne zvuči nešto izazovno, ali verujte da jeste, dok je u isto vreme i slatka i čini vas zavisnim za svim onim slatkim kolačićima koje pečete i vadite iz rerne. Jednostavan potez prevlačenja prstom preko slova da biste dali tačan odgovor je veoma moćan kada se radi o radu na vokabularu i spelovanju, kao i na koncentraciji i prisećanja starog znanja. Data slova se mogu spojiti na koji god način deca žele: vertikalno, horizontalno, dijagonalno, pa čak i unatrag, što igru čini interesantnijom. Još jedna prednost igrice je ta da za slučaj da vaša internet konekcija ne radi ne morate da brinete, jer je moguće igrati i offline.

6. Vidi i Speluj (See & Spell)

See & Spell

Da li vi društvo znate šta su homofoni? Da, oni su parovi reči koje zvuče isto ali se pišu drugačije, i naravno, imaju drugačije značenje. Sama pomisao na ovaj fenomen vam zagolica maštu i povećava uzbuđenje. Zapravo, evo kakva je igrica: data vam je slika, sa dve reči ispod nje, koje liče jedna na drugu, ali definitivno nisu iste. Poenta je kliknuti na reč koja paše slici. Odgovor posle odgovora, i posle još jednog odgovora, i stvarno postanete zaslepljeni time koliko možete da naučite, obnovite i povrh svega toga zabavite sebe.