Da li su igre reči nešto više od puke zabave je retoričko pitanje. Naravno da jesu! One čine čuda za vas kao i za vašu decu, u smislu da imaju uticaj na inteligenciju, agilnost kao i jezičke veštine. To su igrice koje vas primoravaju da se intelektualno angažujete, ali vas i navode da “protegnete“ razmišljanje, jer zahtevaju neke nove vrste povezivanja pojmova, pa samim tim pružaju i šansu da budete što širokoumniji u donošenju zaključaka.

Za igre rečima se kaže da pomažu i podstiču da se određeni delovi mozga aktiviraju, a to su delovi koji imaju veze sa jezikom, brojkama i proračunima. Igrajući bilo koju igru reči, ti određeni centri u našem mozgu se aktiviraju, bez obzira na našu volju ili želju, što dalje primorava naš um da radi i vežba da bi ostao “u formi“. Iz tog razloga se preporučuje i odraslima i deci da igraju bilo kakvu vrstu igre koja se bavi rečima. Igrajući ovakve vrste igara, deca dobijaju pomoć da se mentalno brže razvijaju, pa samim tim i postanu mudriji i pametniji. S druge strane, i odrasli mogu da odahnu jer baveći se rečima sprečavaju ili umanjuju rizik da boluju od neke bolesti koja može da ima negativan uticaj na mozak ili pamćenje, što ih dalje čini zdravim duži period u životu.

brainteasers

1. Uticaj igre reči na sveobuhvatne kognitivne veštine

Igrajući igre reči kao što su Asocijacije, na primer, dajete šansu svom mozgu da poboljša dugoročno svoje kognitivne funkcije. Kako? Date su vam reči, koje su neke vrste dokaza vama potrebne da otkrijete kojoj većoj kategoriji pripadaju, što je ujedno i rešenje. Šta vi treba da radite?
Treba da uposlite svoju sposobnost rezonovanja da biste dokučili rešenje. Ako vam to ne pomogne, možda ćete morati da malo istražite ili “protalaškate po mozgu“ što će sigurno poboljšati vaše istraživačke sposobnosti i izoštriti moć sećanja i pamćenja.

Pošto Asocijacije nije igra koju možete da igrate automatski, bez imalo razmišljanja, svaki put kada treba da dođete do rešenja morate da se koncentrišete i uposlite svoju maštu i kreativno razmišljanje; što je ujedno još jedna pozitivna strana igranja. Takođe, čim budete počeli da usmeravate decu da sagledavaju pojmove kao delove drugih, većih pojmova, oni će polako početi da razumeju odnos između dela i celine, što je još jedna velika bitna lekcija u rezonovanju. Osim toga, lakše je doći do rešenja kada možemo slikovito da predstavimo problem, što je još jedan pravac u kome se naš mozak razvija.

Ako na igre reči gledamo kao na neku vrstu mozgalice koja treba da se reši, onda možemo da tvrdimo da one potpomažu povećanje IQ-a kod igrača. Mozgalice takođe zahtevaju razmišljanje i rezonovanje. One primoravaju upotrebu opšteg znanja i informisanosti, pamćenja, logike i veština za rešavanje problema. Uhvatite se u koštac sa problemom, prevaziđite izazov, otkrijte koja reč je u pitanju kao rešenje, i naposletku poboljšajte svoj intelekt i IQ.

Jedan takav primer igrica koje predstvaljaju intelektualni izazov može biti Zagonetke i Odgovori.
Ona ne samo da predstavlja veoma fino mentalno razgibavanje, kako za decu tako i za odrasle, već pomaže i u poboljšanju jezičkih veština. Naime, lokalizovana je i dostupna u 13 različitih jezika, čije znanje možete da poboljšate ili započnete učenje od nule.

wordgames

2. Uticaj igre reči na jezičke veštine

Kad je reč o igrama reči, pored toga što su od ogromnog značaja zbog uticaja na sveobuhvatne kognitivne veštine, takođe su od velike koristi kada se radi o poboljšanju jezičkih veština vaše dece.

Ima dece koja ne vole, ili prosto nisu dobra u čitanju, pisanju ili bilo čemu drugom što ima veze sa rečima. Umesto da ih primoravate da sede i vežbaju spelovanje, ili da pamte preduge liste nepoznatih reči, predložite im da uče kroz igranje. Jedna takva igra koja može biti od velike koristi je Vesala Plus. Ova igrica može biti posebno pogodna za malu decu, jer im može pomoći da primete, zapamte i nagomilaju sve reči na koje su naišli a bile su im nepoznate isprva.

Igre reči su takođe od pomoći kada se radi o poteškoćama u spelovanju, bilo da su to poteškoće koje dete može da ima sa svojim maternjim jezikom, ili su to one sa kojima se susreće kod stranih jezika. Pošto Vesala Plus može da se igra na 12 različitih jezika, pored engleskog, može pomoći detetu da dokuči ideju o stranom jeziku, da vidi kakav je, a možda čak i da ga zagolica da sazna malo više, nauči ili savlada.

Ne zaboravite da dok igraju igrice deca uče podsvesno, jer dok igraju ona na igru gledaju kao na izvor zabave a ne oblik učenja. Zato je to jedan od dobrih načina da se priđe stidljivoj i nesigurnoj deci i da im se pomogne kod učenja, jer će im cilj biti da nađu rešenje dok se igraju. Čim bude iskusilo osećaj uspeha dete će takođe i dobiti veće samopouzdanje, a svi znamo da to može da da samo pozitivne rezultate.

Sve u svemu, ako želite da pomognete i sebi i svojoj deci da povećate raspon pažnje i koncentraciju, zaronite u svet igara rečima. Ako vam je takođe potrebna i pomoć za poboljšanje kritičkog razmišljanja, a pored toga i pomoć da naučite da budete strpljivi, odlučni i organizovani, odigrajte par rundi neke od ovih gorepomenutih igara rečima, i učinite učenje lakše i razigranije.