Feature Photo Attribution: Luna’s tamagotchi (Joi Ito) (CC BY 2.0)

Brojni oblici zabave su ušli u naš život sa razvojem tehnologije. Jedan od tih oblika su igrice sa virtuelnim ljubimcima, u kojima, inače, milioni dece danas uživa. Imati igricu sa virtuelnim ljubimcem je postalo popularno devedesetih godina prošlog veka pošto je igra pružala određenu vrstu zabave za decu. Vremenom je tehnologija uveliko evoluirala, a sa njom i svet Tamagočija, prvog virtuelnog ljubimca koji je ikada stvoren. Ovaj članak predstavlja osvrt na evoluciju Tamagočija kroz više od dvadeset godina njegovog postojanja.

Istorija Tamagočija

Prvi virtuelni ljubimac je napravljen 1996 godine. Njegovi izumitelji su Akiro Jokoi i Aki Maita. Ljubimci su se nalazili na malim, ručnim uređajima. Način igranja je bio veoma jednostavan: prvo se pojavi jaje na ekranu iz kog se izlegne mali ljubimac. To je trenutak kada vi kao korisnik počinjete da budete odgovorni za sve njegove potrebe. Vaša odgovornost je da nahranite svog ljubimca, da bude stalno čist i da vodite računa o njegovom zdravlju. Tokom igre, vaš ljubimac prolazi kroz različite stadijume razvoja. Promene se odvijaju tako što Tamagoči kao beba postaje dete, malo kasnije tinejdžer, pa odrastao ljubimac.

Nešto kasnije je predstavljen unapređeni model. Ove spravice su bile izuzetno popularne na Zapadu i Dalekom istoku, što potvrđuje podatak da je do 2010. godine prodato preko 70 miliona uređaja sa virtuelnim ljubimcem.

Za dve decenije postojanja nastao je veliki broj verzija Tamagočija. Prva verzija je bila izuzetno popularna, kao i verzija napravljena 2004. godine, koja je omogućavala vezu između uređaja.

Pad popularnosti i evolucija tehnologije

Tamagotchi devices on display

Na popularnost virtuelnog ljubimca Tamagočija je umnogome uticala pojava pametnih telefona na tržištu. Čitav koncept posedovanja virtuelnog ljubimca se promenio nakon što su Android i iOS uređaji postali dostupni svuda u svetu. Koncept Tamagočija je potpuno evoluirao. Iako je kompanija koja je kreirala Tamagočija na tržište izbacila verziju za Android i iOS platforme, bilo je prekasno. Nove igrice sa virtuelnim ljubimcima su bile daleko zabavnije.

Sama priroda pametnih uređaja je ono što je dovelo do velikog napretka igara sa virtuelnim ljubimcima. Postoji mnogo načina na koje je tehnologija uticala na evoluciju ove vrste igrica.

  • Grafika interfejsa koju Android i iOS uređaji nude je daleko naprednija i prijatnija za oko.
  • Postoji mnogo više aktivnosti u sadašnjim verzijama virtuelnih ljubimaca.
  • Igrice sa virtuelnim ljubimcima zahtevaju mnogo više angažovanja jer je neophodno da prelazite prstima preko ekrana kako biste okupali i nahranili svog ljubimca i igrali se sa njim.
  • Ove igrice mogu da ponavljaju ono što kažete, što je sjajna karakteristika zbog koje su nastale igrice sa životinjama koje pričaju.
  • Kada završite sa obavezama oko svog virtuelnog ljubimca i zbrinete ga u potpunosti, stvaraoci igrice su se pobrinuli da se i vi malo zabavite uz mini igrice koje se nalaze u sklopu aplikacije.
  • Postoji veći izbor kada su u pitanju vrste ljubimaca o kojima želite da brinete. Postoje različite životinje koje pričaju: psići, mačke, slonovi, pande, ljubimci svemirci i mnogo drugih.

Sve ove karakteristike su nešto što je u potpunosti promenilo način na koji ljudi vode računa o svojim virtuelnim ljubimcima.

Interesantno je videti kako je koncept Tamagočija vremenom evoluirao i šta je postao danas. Zvuči kao da je ovo neka smešna inovacija, međutim, virtuelni ljubimci koji pričaju su jedan od najpopularnijih žanrova i na iOS i na Android platformi. Jedno je sigurno: glavni razlog iz kog su igrice sa virtuelnim ljubimcima napravljene se nikada nije promenio, a to je da pomognu vašoj deci da steknu osećaj odgovornosti.