Kako postati dobar u matematici? Prva stvar je da shvatite da je matematika zapravo veoma korisna. Matematika je svuda oko nas: to su novčići u tvom džepu, sat koji nosimo, prodavnica u koju idemo, naš omiljeni recept. Štaviše, matematika igra glavnu ulogu gdegod da smo i štagod radili. Ne koristimo je samo kada rešavamo probleme ili u kupovini, već i kada ćaskamo sa prijateljem. Zapravo, može da se kaže da je danas matematika gorivo koje pokreće sve mašine a samim tim i same kompanije. Na primer, računar, internet, pa i najprostiji poziv preko telefona postoje zahvaljujući matematičkoj formuli. Matematika važi za važnu alatku koja nam pomaže da razumemo realnost u kojoj živimo i da savladamo promene koje se u njemu javljaju. Stoga, prvi korak bi trebalo biti da deci predstavimo vašnost matematike i uticaj koji ona ima.

 

Jedan od najboljih načina da deca razumeju bitnost matematike i da postanu dobri u matematici je da je uče kroz igru. Prednosti ovog razigranog pristupa matematici su zapravo u vrlo bliskom odnosu sa matematičkom disciplinom i igranjem, što nas navodi do zaključka da su matematičke igrice dobar način da se nauči matematika. Deca su i onako vrlo privržena igricama, tako da je proces učenja kroz igru vrlo dopadljiv. Ove igrice pomažu deci da savladaju prostu aritmetiku (sabiranje, oduzimanje, množenje i deljenje) olako i nekim svojim tempom. Sa matematičkim igricama, na matematiku se gleda kao na jednu veliku i sofisticiranu igru koja je u isto vreme intelektualni izazov koji podstiče razvoj i pruža odlične rezultate.

Dok učimo matematiku jako je bitno pojačati emocionalno učešće. Bolje se uči ako se uključe i emocije. Matematičke igrice sa sve svojim preprekama, izazovima i problemima koje bi trebalo rešiti za neko ograničeno vreme uzbuđuju decu i čine da se ona osećaju voljnim da uče matematiku uspešnije. Baš neki interesantan problem čini da se deca više zainteresuju i da se emotivno uključe, što ih motiviše da traže odgovore na probleme koji su pred njima. Matematičke igrice sa zanimljivom pričom ili mnogo matematičkih problema uspevaju da zadobiju dečiju pažnju, da podstaknu njihovu radoznalost i ohrabruju njihovu želju za većom količinom znanja. Igranje igrica kao što su Matematicke Igrice Dinosaurusi, Matematika za Klince – Zevs ili Zabavna Igra Matematike i identifikovanje sa matematičkim herojem kroz igru pružaju nezaboravno iskustvo koje će deci pomoći u određenim situacijama i u pravom životu.

ciphering-numbers-2961283828065rtvt

Jedan od razloga zašto deca postaju dobra u matematici je činjenica da postanu svesni toga koliko je ona korisna. Ako dozvolite svojoj deci da igraju matematičke igrice (bilo na papiru ili na uređaju), uvideće da matematika nije tako loša a matematički problemi će uskoro postati samo igra. Igranje, na primer, Matematicke Igrice za Dvoje će poboljšati matematičke veštine vaše dece, a Matematičke Igre za Decu će učenje učiniti zabavnim a samo vežbanje lakšim i interesantnijim.

Iako je još u prastarim vremenima otkriveno koliko igrice mogu da oblikuju um, u školama danas i dalje im je posvećena jako mala pažnja. Bilo kako bilo, ako želite da vaša deca nauče matematiku i povećaju logičke sposobnosti, kao i kognitivne kroz igru, onda bi trebalo da svim ovim matematičkim igricama date šansu. Odabirom edukativnih igrica kao što su matematičke igrice ćete stimulisati njihove umove i pomoći im da se bolje pokažu na časovima matematike. Ove igrice uče decu da razmišljaju strateški i smireno, a koristi su neverovatne.