Tehnologija ima veliki uticaj na mlade generacije danas, s obzirom na to da su mnoga deca pod jakim uticajem video igrica. Ove igrice su jako popularne u današnje vreme i mi kao roditelji želimo da zaštitimo svoju decu od nasilnih igrica i negativnog uticaja koji one mogu da imaju. Tako što ćemo im zabraniti da igraju igrice, mi ograničavamo svoju decu od koristi koje određene igrice mogu da imaju i da pruže. Roditelji samo treba da budu mudri u odabiru igrica za svoju decu, jer ima i nekoliko korisnih stvari koje možemo da usvojimo iz njih. Odabir edukativnih igrica kao što su matematičke igrice zasigurno može da utiče na poboljšanje znanja naše dece i da im predstavi neku vrstu zdravog i pozitivnog izazova.

Mnogi roditelji imaju poteškoće da odvoje svoju decu od računara kada na njemu provode mnogo vremena, a sve to da bi pokušali da ih spreče da igraju nasilne video igrice. Pa ipak, za slučaj da žele da igraju matematičke igrice, trebalo bi im dati malo više vremena da se igraju i da provežbaju u isto vreme. Činjenica da video igrice promovišu nasilje je problem sa kojim će se svi roditelji složiti. Međutim, ima nekih igrica (uglavnom edukativnih) od kojih deca mogu da imaju mnogo koristi. Istraživanja su pokazala da u odnosu na nasilne video igrice, matematičke igrice izazivaju poprilično drugačiji efekat. Deca postaju mirnija i fokusiranija. Igrajući igricu kao što je Matematicke Igrice Dinosaurusi deca će vežbati sa lakoćom i biće im interesantno, dok će im Matematicke Igrice za Dvoje pomoći u poboljšanju matematičkih veština i da se zabave dok igraju sa prijateljima.

Deca obično misle da su matematičke igrice dosadne i ne žele da ih igraju, ali sve što vi treba da uradite kao roditelji je da ih naterate da se oprobaju, barem jednom. Stvarno će ih igrati sa uživanjem i sigurno će tražiti da igraju još. Mentalni podsticaj koji im matematičke igrice pružaju jeste kao i onaj koji dobijaju kada igraju pucačine. Deca moraju da se služe određenim strategijama kako bi rešili problem, a to zahteva koncentraciju. Čim budu probali matematičke igrice, shvatiće koliko su izazovne.

macbook-air-pc-ordinateur

Neki roditelji se susreću sa dodatnim poteškoćama, kao što su onesposobljena deca koja su osuđena na kolica, ili koja imaju neki drugi zdravstveni problem što im onemogućuje da uživaju u igri van kuće. S obzirom na to da takva deca ne mogu da trče sa ostalom decom, ova deca imaju alternativu u vidu igranja video igrica da bi se zabavila. Umesto da provedu sate pucajući ili igrajući neku igricu sličnu tome, zašto im ne bismo dali da probaju matematičku igricu? Kao rezultat, u isto vreme će se i zabaviti i učiti, što će im verovatno pružiti osećaj ispunjenosti i samopouzdanja.

Svaki roditelj želi najbolje za svoje dete, čak i kada se radi o odabiru video igrica. Možete da učinite nešto dobro za njih tako što ćete ih uvesti u svet edukativnih igara. Igrice kao što su matematičke igre stimulišu njihove umove i potpomažu im da se bolje pokažu na časovima matematike. Trebalo bi da odluka između odabira neke nasilne video igre i matematičke igre bude laka. Odlučite se za onu koja podstiče lepo ponašanje i napredno mentalno razvijanje; važe dete će imati koristi od toga u mnogo pogleda. Možete biti uvereni da su matematičke igrice najbolje rešenje, jer:

– One pojačavaju koncentraciju, pa tako deca koja ih budu igrala mogu da imaju koristi od njih i da pokažu bolje rezultate u školi.
– Razvijaju i poboljšavaju spretnost.
– Razvijaju i poboljšavaju pamćenje
– Poboljšavaju logiku, intuiciju i rezonovanje.
– Promovišu postavljanje ciljeva i dostignuća.
– Podstiču budući akademski napredak u naučnim predmetima kao što je matematika, inženjerstvo, tehnologija.

Ako se vaše dete baš i ne snalazi najbolje sa matematikom, onda pokušajte da mu pomognete uz pomoć matematičkih igrica. Bićete iznenađeni načinom na koji rade. Kada igraju zabavne igrice, deca nikada nisu svesna da u isto vreme i uče, a ne može se poreći da uče dosta igrajući matematičke igrice. Stoga, tako što svoju decu preokupirate igranjem matematičkih igrica, omogućavate im da se dobro zabave dok im u isto vreme pomažete da razviju neke veštine jako bitne za život.