Podizanje zdravog deteta sigurnog u sebe nije lak zadatak. Nasuprot. Mnogi roditelji često zanemaruju važne delove detinjstva svoje dece koje je inače suviše lako propustiti, ali takvi previdi mogu imati važan uticaj na život vašeg deteta kada odraste, a da vi to uopšte i ne shvatite.

Roditeljstvo u opštem smislu bi trebalo zasnivati na ravnoteži između obaveza i zabave – ključ je u umerenosti. Međutim, primoravanje deteta na učenje najčešće ima suprotan efekat od onog koji želite da postignete, pa zato lekcije kojima pokušavate da naučite svoje dete treba da budu suptilne.

Najlepša stvar kod podizanja deteta je to što se korisne lekcije i vežbice mogu pronaći na mestima na kojima to najmanje očekujemo, kao bojenje, na primer.

 

To je već zabavna aktivnost za decu

image01

Bojenje različitih oblika ili likova iz crtaća je aktivnost koju deca prosto obožavaju. Zato je jedino što u ovom slučaju treba da uradite pružanje podrške svom detetu da nastavi sa bojenjem. Još jedna odlična stvar u vezi sa bojenjem je to što danas ne morate stalno i svuda nositi sa sobom gomilu bojanki i pribora sa bojicama jer sada postoje i aplikacije za bojenje za decu. One predstavljaju sjajno rešenje za situacije kada niste kod kuće ili ste u saobraćaju, pa se dete sa njima neće dosađivati ili postati nemirno.

 

Bojenje pomaže u razvoju dece

Mala deca zaista mogu imati velike koristi od bojenja tako što im ova aktivnost pomaže čak i u razvoju motoričkih sposobnosti. Pokreti i radnje neophodni da dete oboji crtež uključuju precizne pokrete ručnog zgloba, prstiju i šake. Takođe, korišćenje bojica i razvijanje veština potrebnih da boja ostane unutar linija će pomoći vašem detetu da se navikne na preciznije i pažljivije pokrete.

Koordinacija oko-ruka se takođe unapređuje bojenjem. Kada dete uspešno na crtež pretoči kombinaciju boja koju je imalo na umu i to dok je pažljivo prelazilo prstima preko ekrana, podstiče se zdrav razvoj.

 

Sjajna priprema za polazak u školu

image02

Obrazovanje ne treba i ne počinje u učionici. Što više vremena provedete učeći svoje dete o disciplini, pripremajući ga za učenje i pomažući mu da se stvari radi jednu po jednu, deca će postizati veći uspeh kada krenu u školu. Stvari će biti daleko manje konfuzne u školi ako dete provede neko vreme vežbajući na vrsti aplikacija kao što je bojenje. Kada ispred sebe imaju crtež za bojenje, umnogome pomaže činjenica da deca i ne shvataju da je to zadatak koji treba završiti.

 

Bojanke omogućavaju podsticaj kreativnosti

Biti kreativan i osećati slobodu eksperimentisanja je nešto što sva deca treba da iskuse. Iako se možda tako ne čini na prvi pogled, bojenje od deteta zahteva da malo razmišlja i osmisli jedinsvetnu ideju za svoj crtež, što razvija njegov kreativni duh.

Pored toga, pauze za vreme kojih dete boji su sjajan način da dete umiri svoj um i ponovo podstakne svoju kreativnost. Kada su umorna i kada prolaze kroz period kada ne znaju šta će sa sobom, deci zaista pomaže kratka pauza u toku koje će bojiti jer ih to opušta i pomaže da se koncentrišu.

 

Nikada nije prerano da izrazite svoju ličnost

image03

Većina dece reaguje na vizuelno u njihovoj okolini, pa je prirodno da žele da stave na papir ono što vide. Veoma je važno naučiti kako da izrazite svoju ličnost, pa će im sticanje ove veštine u ranom detinjstvu znatno pomoći da to rade kada odrastu, a pored toga će im dati dodatnu dozu samopouzdanja.

 

Bojenje je vrsta terapije

Sigurno ste primetili da su bojanke trenutno u trendu i da su veoma popularne, a za to postoji dobar razlog. Između ostalog, bojanke su aktivnost koja se može svrstati u oblik meditacije. Suočavanje sa neprijatnim emocijama dok tražite rešenje se ne mora ispoljavati kroz bes ili plač, a sigurno je da ne mora da izaziva frustracije. Psiholozi tvrde da bojenje može pomoći u smirivanju uma i omogućava mu da nađe pravo rešenje za problem koji vas muči. Dakle, bojenje ima dobar uticaj i na decu i na odrasle.

Zar nije iznenađujuće kako ponekad ove naizgled jednostavne aktivnosti mogu pomoći u pravilnom razvoju vašeg deteta i to na mnogo načina? Uostalom, roditeljstvo se zasniva na učenju raznih trikova kao što je ovaj, a ima ih pregršt oko vas. Samo treba da znate gde da tražite.