Usvojiti kućnog ljubimca zahteva ogromnu odgovornost, a da i ne spominjemo šta sve treba da uradiš da bi se starao o njemu na pravilan način. Kada čuvaš ljubimca je kao da imaš novog člana u porodici, tako da treba i da ga tretiraš tako i da se postaraš da ima sve što mu treba u svakom trenutku. Treba da mu obezbediš hranu, sklonište, igračke, kao i da ga redovno vodiš kod veterinara.

Najvažnija stvar je da se iskreno i predano staraš o svom ljubimcu, što uključuje dosta vremena provedeno igrajući se sa njim. Da li bi bilo kod člana svoje porodice ostavio da satima sedi na kauču a da mu/joj se uopšte ne obratiš celog dana? Naravno da ne bi! Tako da na ovaj način ne bi trebalo da tretiraš ni kućnog ljubimca. Trebalo bi da se tokom dana igraš sa svojim malim prijateljem, što bi vas oboje činilo srećnim. Ovo treba da zapamtiš: zdrav ljubimac je srećan ljubimac.

Međutim, usvojiti ljubimca nije odluka koju treba olako shvatiti i doneti, naročito ako imaš dete. Trebalo bi da uzmeš u obzir mnogo faktora pre nego što doneseš konačnu odluku. Na primer, ti možda želiš da usvojiš mačku a tvoj mališan bi radije čuvao psa. Što znači, mora da postoji neki kompromis kako bi svi uživali čuvajući novog ljubimca. Takođe bi trebalo obratiti pažnju na to da li je dete uopšte spremno da se stara o ljubimcu, i da li je on ili ona uopšte dovoljno odgovoran za takvu obavezu.

 

Pomozite deci da usvoje pravog virtuelnog kućnog ljubimca

Deca žele sve. Šta god da im privuče pažnju – oni to žele. Kada se radi o njihovim željama i zahtevima, samo je nebo granica. Tako da kada svom detetu pokažete koliko je veliki broj mogućih virtuelnih ljubimaca koje mogu da usvoje, budite sigurni da će on ili ona želeti da se staraju o baš svakom od njih.

Međutim, to baš i ne bi bila pametna odluka jer dete sigurno ne bi obraćalo dovoljno pažnje na svakog ljubimca, što bi kao rezultat značilo da bi neki ljubimci bili zapostavljeni. Pre ili kasnije, detetu bi ljubimac dosadio i tražilo bi neki novi hobi, što bi možda i dovelo do toga da poželi da čuva i stvarnog ljubimca.

Pa zato, stvarno treba da pomogneš svom detetu da donese pravu odluku u vezi sa virtulnim ljubimcem sa kojim bi on ili ona želeo da se igra. Postoje mnogi virtuelni kućni ljubimci između kojih možete da birate, pa se postaraj da predstaviš sve opcije svom detetu i uveri se da je ljubimac koji je dete odabralo zapravo baš ona virtuelna životinja koja je detetu omiljena.

Na taj način, detetu nikada neće biti teško ili dosadno da se stara o svom virtuelnom ljubimcu kad god je on gladan, treba da se okupa ili da mu se očetka dlaka pre spavanja, ili da se prosto poigra sa njim. Ne samo da će celo ovo novo iskustvo biti zabavno i uzbudljivo, nego će i povećati fizičku aktivnost vaše dece i naučiti ih nekim važnim lekcijama.

 

Naučite decu kako da se staraju o svojim virtuelnim ljubimcima

image01

Naučiti decu kako da se na prikladan način staraju o svojim virtuelnim ljubimcima je jedna od najbitnijih stvari koju možeš da uradiš da mu pomogneš. S obzirom na to da virtuelni ljubimci zahtevaju isti nivo nege i interakcije kao i pravi ljubimci, vaši mališani bi trebalo da se staraju o njima baš kao i što bi se starali o pravom ljubimcu.

To uključuje kupanje, hranu i bilo šta drugo što bi bilo potrebno i pravom ljubimcu. Dok bi se starali o svojim virtuelnim kućnim ljubimcima i trudili se da zadovolje sve njihove potrebe, vaša deca će razviti osećaj odgovornosti. Trebalo bi da nadgledate svoju decu dok se igraju sa svojim virtuelnim ljubimcima, da biste stvorili stvarnu sliku o tome da li su vaša deca spremna za pravog ljubimca ili ne.

Ako baš i niste sigurni da je dete razumelo šta treba da radi sa svojim virtuelnim ljubimcem i kako da se stara o njemu na pravi način, trebalo bi da pomognete svojoj deci da shvate koliko je značajno i važno starati se o jednoj maloj životinji. Postarajte se da vaša deca ne maltretiraju male slatke životinjice. Na minut stavite po strani činjenicu da se radi o virtuelnom ljubimcu i objasnite deci šta zapravo znači imati zdravog i srećnog ljubimca.

Kada dete stvarno bude shvatilo i razumelo da taj virtuelni ljubimac potpuno zavisi od njega ili nje da se o njemu stara ili igra, dete će zapravo i naučiti kako da brine o svom virtuelnom prijatelju. Vremenom, to će dovesti do toga da dete nauči da se stara i brine o svim potrebama i jednog pravog ljubimca.

 

Motivišite decu da se igraju sa virtuelnim ljubimcima

Veoma je bitno motivisati vašu decu da se igraju sa svojim krznenim saputnicima iz prostog razloga što to pomaže deci da stvarno otkriju radost koju daje briga prema jednom maloj životinji. Dok dete igra ove vrste igara, ono sakuplja različite vrste poena u okviru igrice, koje mu pomažu da kupi različite stvari za svoje virtuelne ljubimce. Može da se kupi još hrane, odeće, igračaka, kućice i pregršt drugih stvari koje bi uveselile i usrećile ljubimca.

Zbog toga podstaknite svoju decu da se na pravilan način staraju o svojim virtuelnim ljubimcima, pošto će im to pomoći da osvoje dodatne poene. Pošto svaka igrica koja uljučuje kućne ljubimce ima i pregršt drugih igrica kao dodatak, igrajući te igrice može pomoći vašim mališanima da zarade još više bodova.

Ono što možete da uradite da motivišete vašu decu da se igraju sa svojim virtuelnim ljubimcima je da i sami usvojite jednog. Na taj način, vaša deca će zasigurno hteti da obore vaše rekorde, pošto je takmičarski duh, na primer, veoma dobar način za motivisanje. Budite sigurni da ćete na ovaj način pomoći vašim mališanima da istraže divan svet igrica sa virtuelnim ljubimcima i da ćete im na taj način dati isti osećaj satisfaksije kao i kada se staraju o pravom ljubimcu.
Starati se o pravom ljubimcu zahteva mnogo vremena i predanosti, što je jedan od razloga zašto je virtuelni ljubimac odličan način da se razvije osećaj odgovornosti. Vaše dete će sigurno imati predivno vreme provedeno igrajući se sa svojim virtuelnim ljubimcem, dok će se u isto vreme naučiti kako da se stara o pravom ljubimcu. Ima poprilično mnogo igrica sa virtuelnim ljubimcima da se od njih izabere onaj pravi za vašu porodicu, tako da je bitno postarati se da vaša deca odaberu baš onog u kome ćete svi uživati.