S obzirom na to da se današnji svet vrti oko moderne tehnologije, pritom bacajući tradicionalne vrednosti u zaborav, ljudi širom sveta pronalaze kreativne načine da starim vrednostima daju novu formu.

Umetnost je odavno pala pod uticaj globalizacije. Umetnost kakvu smo nekada poznavali promenila je svoj oblik zbog velikog broja inovacija u digitalnom svetu. Danas umetnici traže kreativne načine da u svoje stvaralaštvo uvrste tehnološke inovacije i isprate najnovije trendove. Ove inovacije podigle su nivo kreativnosti na novi nivo i postavile nove granice u umetnosti. Takođe su omogućile umetnicima da skrate vreme izrade umetničkih dela kako bi mogli više da se usredsrede na kontemplaciju, kreativnost i razvijanje genijalnih i kontroverznih ideja. Kao rezultat razvoja moderne tehnologije razvilo se na hiljade zanimljivih aplikacija koje promovišu umetnost na razne načine. Bez obzira na to da li ste umetnik ili neko ko je strastveni zaljubljenih u umetnost, ovakve aplikacije biće vam od velike koristi.

Od ogromnog broja umetničkih aplikacija na marketima izdvojili smo top 5 aplikacija koje unapređuju teorijsko znanje o umetnosti i razvijaju praktične umetničke veštine.

Art Quiz in English

Umetnički kviz na 14 različitih jezika – veoma koristno, zar ne? Ovaj umetnički kviz daje pitanja i odgovore vezane za umetnost od doba renesanse pa sve do moderne umetnosti, kao i zanimljive činjenice o čuvenim slikama i umetnicima poput Van Goga, Gustava Klimta, Leonarda da Vinčija, Renoara, Manea, Monea i mnogim drugim. Je l’ postoji bolji način za unapređivanje znanja o istoriji umetnosti? Otkrijte kontroverzne činjenice, famozne slike i umetnike i s lakoćom proverite koliko zapravo znate o umetnosti. Napravite korak dalje i isprobajte kviz o umetnosti na nekoliko drugih jezika kako biste ih uvežbali ili naučili. Pobednik dobija sve – megalomansko znanje, sertifikat o umetnosti i sjajnu aplikaciju koju može da podeli sa prijateljima. Sve to uz mnogo, mnogo zabave.

Raphael Works: Virtual Museum & Art Gallery

Ko je bio otac renesanse, umetnik i arhitekta čija nas dela i danas ostavljaju bez daha? Rafaelo Santi da Urbino, vrhunski majstor koji je imao kratak ali slavan život, bio je poznat po svojoj slabosti na lepši pol i velikim delima koje je za sobom ostavio. Ovaj virtuelni muzej je kolekcija njegovih najpoznatijih umetničkih dela u visokoj rezoluciji sa mogućnošću da zumirate i vidite skoro svaki potez četkicom, pročitate njegovu kratku biografiju i zanimljive činjenice o svakoj slici. Ova umetnička galerija je idealan primer kako stara remek dela opstaju u doba moderne tehnologije. Pogledajte ovu modernu galeriju i izaberite svoje omiljene slike. Za aplikacije sa drugim čuvenim umetnicima, posetite kanal developera.

Infinite Painter

Probajte najunapređeniju aplikaciju za slikanje sa prirodnim izgledom poteza, realističnim mešaljem boja, i neuporedivo dobrim priborom za slikanje. Naučite osnovne stvari o kompoziciji slika. Ova aplikacija nudi nekoliko različitih tehnika digitalnog crtanja i slikanja i omućava njihovo uvođenje u svakodnevno slikanje. Mnogi slobodni umetnici opisali su je kao vrlo korisnu i praktičnu. Pogledajte i uživajte.

ArtRage: Draw, Paint, Create

ArtRage je savremena aplikacija za slikanje i crtanje s kojom se postiže efekat realističnog digitalnog slikanja zbog velikog izbora četkica, poput četkica za uljanu tehniku, neverovatnog pribora za crtanje, kao što su olovke za tuš i gliter. Ova aplikacija nudi najvažnija obeležja digitalnog slikanja (lazure, kanticu sa bojom, pravljenje prelaza između boja, mogućnost dodavanja slika dok crtate). Jedno od najvažnijih obeležja je mešanje boja baš kao na pravom platnu. To je upravo ono što digitalnoj slici daje realističan izgled. Najbolje od svega je što ovu aplikaciju možete koristiti bez interneta.

SketchBook – draw and paint

SketchBook je definitivno pun pogodak za grafičke dizajnere i ilustratore. Tim koji je razvio ovu aplikaciju navodi da je napravljen za ljude koji se bave kreativnim poslom, za umetnike i svakoga ko voli da svoje ideje zabeleži u digitalnom formatu. Dva najbitnija obeležja aplikacije SketchBook su čist interfejs i gotovo realističan crtež. Ona takođe nudi čak 170 efekata četkice i omogućava vam da lako ispoljite svoje ideje u digitalnoj formi.

Današnjim umetnicima je omogućeno da se kreativno izražavaju na mnogo sofisticiranije i složenije načine, korišćenjem ogromnog broja tehnika, pa prema tome umetnici treba da usavršavaju svoje veštine i dobro savladaju ove tehnike kako bi pokazali svoj talenat. Iako to predstavlja veliki izazov, umetnici moraju da savršeno ovladaju ovim tehnikama i alatima kako bi krajnji ishod, tj. hjihova dela, u pravom svetlu pokazala njihovu ličnost. Sve gore navedene aplikacije mogu da posluže u te svrhe.