Da li na svom uređaju imaš aplikaciju za uređivanje slika pomoću koje ulepšavaš i sređuješ fotografije pre nego što ih okačiš na Instagram, Facebook ili Snapchat? Svi mi imamo bar po jednu, zar ne? Među stotinama foto aplikacija za uređivanje slika u Google Play prodavnici, odabrali smo da pišemo recenziju o jednoj koja se zove Uređivanje Slika za Android, a napravio ju je developer AppsForIG. Odluka je pala tako što do sada o njoj nikada nije pisano, a dovoljno je dobra da ima svoju recenziju.

Uređivanje slika za Android - Photo Editor for Android

Ova foto aplikacija je instalirana na Android uređaje skoro 1.000.000 puta, a od oko 4,800 recenzija ima rejting 4,3 zvezdice od maksimalnih pet zvezdica, što znači da su i korisnici potvrdili da je “Photo Editor for Android” (originalni naziv) bezbedna aplikacija i vredna instaliranja. Za normalno funkcionisanje, neophodno je imati Android 4.0 operativni sistem, što znači da je kompatibilna sa većinom popularnih Android telefona i tableta. Međutim, činjenica da je poslednja promena na aplikaciji rađena u julu 2016. godine može biti ili zabrinjavajuća ili dokaz da je dovedena na najbolji mogući nivo funkcionisanja i trenutno joj nisu potrebne dodatne ispravke. Zatim, komentari korisnika o ovoj foto aplikaciji su uglavnom pozitivni: fotografi kažu da ima sve što im je potrebno, neki koriste stikere da zbijaju šale sa prijateljima, dok drugi kažu da im mnogo koristi kao “final touch” za sređivanje selfija koje kače na Instagram.

KARAKTERISTIKE, KAKO SE KORISTI

Prvi utisak koji smo stekli o ovom foto editoru je da je veoma jednostavan i lak za korišćenje. Neke od najpopularnijih aplikacija ove vrste (nećemo ih imenovati) mogu da izazovu pravu frustraciju tokom rukovanja samo zbog toga što su kompleksne i nejasno postavljene, ali za otkrivanje kako ova foto aplikacija radi bilo je potrebno manje od 20 minuta.

Postoji 19 različitih karakteristika koje pomažu pri uređivanju slike. Jedan klik poboljšava kvalitet slike u HD, izjednačava boje i/ili osvetljenje na fotografiji. Ima ukupno 12 foto efekata (različitih od onih kojih ima na Instagramu) i 23 sjajnih stikera koji se mogu kombinovati i nalepiti na sliku. Pored toga, opcija “Vignette” omogućava da se ivice fotografije zatamne ili izbele, a “Focus” omogućava fokusiranje željenog dela slike dok ostatak ostaje blago mutan.

Developeri su dosta truda i pažnje uložili u ovaj projekat, a dokaz za to je da su sve karakteristike poređali po nekom logičnom redosledu kako korisnici ne bi morali da lutaju po aplikaciji da bi našli opciju koja im je potrebna. “Orientation” je opcija koja omogućava da se slika lako rotira u željenu poziciju, dok osvetljenje, boja i oštrina (Lighting, Color, Sharpness) pomažu oko uređivanja najsitnijih detalja. “Splash” je odlčna opcija pomoću koje sliku u boji možete pretvoriti u crno-belu sliku, a onda vratiti boju samo na one delove fotografije na kojima želite da je ima. Ipak, ova opcija može biti malo komplikovana zbog činjenice da je neophodno da budete izuzetno pažljivi i precizni kako biste obeležili delove slike koje želite u boji.

Photo Editor for Android by AppsForIG                      Photo Editor for Android by AppsForIG

Crtanje i pisanje teksta na slici u različitim bojama je prilično lako, u zavisnosti od toga koliko dobro crtate. Stvar koja ovde nedostaje je izbor fontova za pisanje teksta. Postoji samo jedan font koji možete koristiti, ali poziciju i veličinu teksta na slici vrlo lako možete izmeniti i postaviti na željeno mesto.

Opcija koja se nije dobro pokazala u ovoj foto aplikaciji je “Redeye”. Uklanjanje crvenih očiju sa fotografije uspeva samo delimično, što kreatorima aplikacije daje razlog da rade na unapređenju. Međutim, “Blemish” je karakteristika za koju treba biti veoma zahvalan. Naime, pomoću ove opcije možete ukloniti sve nepravilnosti i nesavršenosti sa svoje fotografije (na pr. bubuljice ili ožiljke na licu/koži). Klikom na opciju “Whiten” ćete uspeti da povećate vidljivost svih zatamnjenih detalja na slici, dok pomoću karakteristike “Blur” možete zamutiti i smanjiti vidljivost detalja za koje ne želite da budu u fokusu.

                            PRE                                                                                      POSLE

  Photo Editor for Android by AppsForIG                     Photo Editor for Android by AppsForIG        

Kada konačno završite proces uređivanja slike, preko celog ekrana iskoči reklama. Ništa napadno, samo reklama sa slikom koju je veoma lako isključiti i nastaviti dalje. Neki korisnici smatraju da su reklame veoma iritantne i nepotrebne, ali imajući u vidu da je ovo besplatna, ali veoma kvalitetna aplikacija, poneka reklama tu i tamo ne bi trebalo da predstavlja problem.

Poslednji stadijum celokupne funkcije aplikacije, foto editor vam nudi da svoju uređenu fotografiju podelite na Instagram, Facebook, Messenger, Viber, Whatsapp i još nekoliko drugih mesta. Kreatori nisu bili lenji, pa su ubacili i bonus opciju, a to je tekst sa spiskom najpopularnijih haštagova za Instagram koji se stavljaju za dodatne lajkove, a pojavljuje se kada izaberete da podelite sliku na Instagramu, naravno. Umesto da ukucavate sav ovaj tekst ispod slike, jednostavno možete da pritisnete “Copy and share” i nalepite tekst kasnije u svojoj objavi.      

Photo Editor for Android by AppsForIG                          Photo Editor for Android by AppsForIG

U poređenju sa popularnim foto editorima koji imaju milione preuzimanja, aplikacija Uređivanje slika za Android je pokazala da može da se nosi sa njima u svim aspektima. Manji broj foto efekata i nedostatak fontova za pisanje teksta nadomeštaju jednostavan interfejs koji je veoma lak za korišćenje, kao i veliki broj opcija za uređivanje fotografije. Onih 4700+ korisnika su glasali pravedno – 4.3 od 5 zvezdica je prava ocena ovu foto aplikaciju.

Ako želite da je instalirate i isprobate, pratite link do Google Play prodavnice. Uživajte!