U poslednje vreme bojanke su sve popularnije, a ono što je najbolje u njima je to što su zapravo dobre za decu. Zbog svoje popularnosti i korisnosti, bojanke su postale prava atrakcija, te shodno tome, evo nekoliko zanimljivosti o bojankama za decu i njihovoj istoriji.

★ Bojanke postoje od XIX veka.

★ “Zlatno doba” bojanki su 60-te godine prošlog veka zato što su se u njima nalazile sve poznate ličnosti pa čak i proizvodi popularni u to vreme.

★ Braća Mekloklin (https://en.wikipedia.org/wiki/McLoughlin_Brothers) važe za izumitelje bojanki. Godine 1880., u saradnji sa Kejt Grinavej, napravili su bojanku koja je poznata pod imenom The Little Folks’ Painting Book (prim. prev. Mala narodna bojanka).

★ Bojanke su se pojavile u Sjedinjenim američkim državama kao deo procesa “demokratizacije umetnosti” koji je bio inspirisan predavanjima britanskog umetnika Džošue Rejna i delima švajcarskog predavača Hajnriha Pestalocija i njgovog studenta Fredrika Frobela.

★ Ono što je sada poznato kao bojanka nije bilo prihvaćeno do 30-ih godina prošlog veka, već su se koristile takozvane slikovnice. Čak i nakon tog perioda, kada su se pojavile bojice, bojanke su se i dalje pravile za slikanje.

★ Prvi koji je iskoristio bojanke kao tehniku opuštanja i način samoizražavanja bio je psiholog Karl Gustav Jung. Prepisivao je bojenje mandala kao deo terapije svojim pacijentima.

mandalas

★ Pedagozi su zaključili da likovno obrazovanje podstiče kognitivni razvoj i poboljšava mnoge veštine koje su kasnije korisne u nalaženju profesije.

★ Tokom 40-ih godina XX veka, filmske zvezde, poput Džudi Garland, Beti Grejbl ili Margaret Obrajen, bile su centralni likovi mnogih bojanki.

★ Heroji kaubojskih filmova takođe su bili popularni likovi u bojankama.

★ Da li ste znali da je 2. avgust Nacionalni dan bojanki – dan za opuštanje i bojenje?

spring coloring pages

Bojenje je oduvek bila omiljena dečija aktivnost za opuštanje i zabavu. Mnogi psiholozi veruju da to što deca počinju da boje u ranom detinjstvu pomaže njihovom kognitivnom razvoju, poboljšava motorne sposobnosti i podstiče kreativnost. Izbor bojanki danas je veći nego ikada, tako da jedino što nam preostaje jeste da odlučimo da li želimo bojanku u štampanom ili elektronskom izdanju.