Adolescencija je poput rolerkostera. Fizičke, psihološke i emocionalne promene često izazivaju konfuziju, manjak samopouzdanja, promene raspoloženja i pojačanu osetljivost. Ono što se dešava tokom tinejdžerskih dana utiče na pravac u kom će njihov život teći. Prema tome, veoma je važno u tom periodu naći aktivnosti koje će smanjiti emocionalnu napetost. Jedna od najpopularnijih aktivnosti za tinejdžere je posedovanje virtuelnih ljubimaca. Oni, baš kao i pravi ljubimci, pomažu tinejdžerima da se opuste i zaborave na sve blesave tinejdžerske probleme.


Mnogi će sad verovatno pomisliti: “Zašto bi, pobogu, tinejdžerke i mlade dame odrastale sa virtuelnim ljubimcima?” Pa, da objasnimo – Virtueni ljubimci su mnogo više od slatkih, digitalnih životinja koje ponavljaju naše reči. Ljubimci nas umiruju i ne dozvoljavaju da dugo budete uznemireni i nervozni. Svi vi koji imate ljubimce odllično znate kako je kada vas vaš ljubimac pogleda svojim slatkim okicama. Briga o ljubimcu je kao briga o bebi – tada probudite svu ljubav i strpljenje koje imate i trudite se da ih negujete na najbolji mogući način. Oni uvek znaju kako da dobiju ono što žele ali svejedeno ih volimo zato što su prave pufnaste slatkice!

Da se vratimo na stvar. Sada kada ste se podsetili zašto je posedovanje ljubimca fenomenalno, hajde da se vidimo zašto je posedovanje virtuelnog ljubimca još bolje. Iako igranje s virtuelnim ljubimcima oduzima vreme, stvara emocionalnu vezu između tinejdžera i virtualnih ljubimaca, korišćenje njihovog ranjivog doba i navlačenje na igranje igrica, roditelji ne bi trebalo da budu zabrinuti jer virtuelni ljubimci kao što su Maša – Pas koji govori ili Luna mogu biti izuzetno korisni za tinejdžere i mlade dame. Pa ukoliko naiđu na takve igre, vreme koje potroše na igranje nije protraćeno. Moderni virtuelni ljubimci napravljeni su tako da oponašaju prave ljubimce, ali je njihova najveća prednost to što ne morate na svakom koraku da čistite za njima. Tinejdžeri i mlade devojke čak mogu imati koristi od igara kao što je Trudna Mačka koja Priča Ema, jer takve igrice imaju suptilne poruke koje potpomažu razvoj. Neki virtuelni ljubimci tinejdžere mogu naučiti strpljivosti, dnevnim rutinama, a neki ljubimci su napravljeni kao dobri uzori itd. Ono što je bitno je da svaki virtuelni ljubimac ima određenu svrhu, a to je da prenese nekakvu poruku. Pogledajmo neke od stvari koje tinejdžeri i mlade dame mogu naučiti od igara sa virtuelnim ljubimcima.

Uvođenje dnevne rutine i organizacije

Ako ste ikada igrali igre sa ljubimcima, znate da je na početku igre svaki ljubimac beba o kojoj morate voditi računa dok ne poraste. U određenim delovima dana morate ih hraniti, kupati, prati im zube nakon jela i staviti ih na spavanje. Neki ženski likovi u igricama dobijaju bubuljice ukoliko nose šminku tokom noći, pa im zbog toga kada se probude morate staviti masku za lice. Ako ih zanemarite, postaju smrdljivi, gladni i umorni. To je podsvesna poruka za tinejdžere i mlade dame da vode računa o svojim navikama i higijeni. Ako se ne okupaju, postaju prljave; ako ne uklone šminku pre spavanja, dobiju strašne akne; ako ne operu zube nakon obroka, postaju poput Ružne Beti; a ako ne spavaju dovoljno, postaju nervozne mlade dame sa podočnjacima i nemaju volje ni snage da se dopisuju sa svojim drugaricama. Koja tinejdžerka želi sve to???

Zdrava ishrana

Ko još ima vremena da jede i planira svoje obroke u tinejdžersko doba, kada ima toliko drugih stvari da se uradi u toku dana – dopisivanje sa prijateljima, isprobavanje novih odevnih kombinacija zbog onog slatkog dečka iz škole i uvežbavanje novih makeup trikova, izluđivanje roditelja ekstremno glasnom muzikom? Da, tinejdžeri. Srećom, ovo je doba tehnologije i postoji mnogo načina da se podigne svest o važnosti zdravih izbora, naročito kada su u pitanju mlade dame koje smatraju da su obroci totalno gubljenje vremena i žele da drže dijetu jer su i kukovi preširoki. Većina igrica sa ljubimcima daje brzu hranu i zdravu hranu. Neke od njih čak daju samo zdrave obroke za ljubimce i podsvesno devojčicama ukazuju na to da je jako bitno voditi zdrav život. Jedna od takvih igrica je Macka Koja Prica Kimi koja jede umereno, isključivo zdrave grickalice, voće i povrće. Ovo je zapravo sjajan način da se podsvesno utiče na mlade ljude i usadi im se svest o tome da treba da biraju lake obroke i vode računa o svom zdravlju.

Socijalizovanje i briga o drugima

Kod ženskih igrača se prirodno, zbog majčinskog instinkta, budi želja za brigom o drugima. Ženski likovi iz virtuelnih ljubimaca su napravljeni sa svrhom da mladim damama probude instinktivno ponašanje i ljubav prema drugima, pa su upravo zbog toga dobar izbor za devojčice i tinejdžerke jer promovišu brižljivost. Osim toga, igre sa virtuelnim ljubimcima mogu im pomoći da shvate kako funkcioniše prijateljstvo i kako ga treba negovati. Svakodnevna pažnja i ljubav prema prijateljima, odnosno da budu tu za svog ljubimca kada mu je potrebna hrana ili pažnja je jedan od najjednostavnijih načina da se mlada osoba razvije u dobru i brižljivu osobu.

Dobar uzor

Zašto su virtuelni ljubimci dobri uzori? Zato što svaki od njih ima nešto specifično. Neki ljubimci sviraju instrumente, nude kreativnu bojanku, mogućnost prikupljanja različitih nagrada poput nalepnica, časopisa ili slično. Na primer, Kimi pravi kolekciju svojih časopisa, Ema pokazuje svoj razvojni put od slatkog mačića do umetnice željne pustolovina, a mnogi ljubimci u igricama sviraju razne instrumente kao na primer Luna. Upravo zbog toga su ljubimci dobri uzori ponašanja jer kod dece razvijaju svest o tome kako je hobi svakome neophodan i kako je dobro biti autentičan. Kada mlade dame sakupljaju lutke ili sličice, one daju sve od sebe da se o istim brinu ili da ih ne izgube. Kod tinejdžera je malo drugačije jer su oni razvili svest o mnogim stvarima, ali su podsvesne poruke koje su pažljivo ubačene u igre sa virtuelnim ljubimcima za njih jako podsticajne i svakako im ne mogu škoditi za dalji razvoj.

Prihvatanja različitosti

Svi znamo da decu treba učiti da budu različita i da prihvataju razlike u svakom smislu. Developeri igara su to uzeli u obzir pre nego što su počinjali sa razvojem igara sa virtuelnim ljubimcima. A kako su to radili? U svakoj igri sa ljubimcima, može se menjati boja kože a na taj način se deca od malih nogu uče da postoje različite rase. Neki developeri su ubacili poznate odevne komade iz različih kultura širom sveta pa tako možete videti kako neki ljubimci nose burku, sari, kimono, itd. Mačka koja Priča Ema, jedan od najuspešnijih virtuelnih ljubimaca, u igri nosi indijanski kostim sa divljeg zapada. Pojedini tinejdžeri jednostavno ne znaju mnogo o drugim narodima, a ovo je kreativan način da im se proširi svest o postojanju raznih kultura i da im se probudi znatiželja da o tim kulturama saznaju nešto više.

Ukoliko iz nekog razloga ne možete sebi priuštiti pravog ljubimca, bio to manjak prostora, nedovoljno uslova ili alergije na dlaku, više zbog toga ne morate da jadikujete jer su virtuelni ljubimci i više nego dobra zamena. Nijedan dan vam svakako neće biti dosadan ukoliko malo svog vremena u toku dana posvetite nekom od digitalnih slatkica. Isprobajte ih sve, jer svaki virtuelni ljubimac ima neke svojstvene osobine, pa odlučite koji vam najviše pristaje.